Fedőnév, fedőszám:

Natasa

Minősítés:

informátor

Foglalkozás:

ápolónő, ápolónőképzőben oktató

Iskolai végzettség:

ápolónőképző

Beszervezés alapja:

hazafias

Az együttműködés időtartama:

1957–1958

Foglalkoztató szerv:

BM Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Nyomozó Osztály

Foglalkoztatás vonala:

értelmiségi, orvosok, belső reakció

Tartótisztek:

Molnár József rny. hadnagy

Források:

6-os karton, B-79214

A 6-os karton központi karton, amely szerint „Natasát” 1957. március 16-án szervezte be Molnár József rendőrnyomozó hadnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Nyomozó Osztálya beosztottja. Anyagát 1958. április 7-én irattározták. Munkadossziéját (M-1483) az iktatókönyv szerint megsemmisítették, jelzetét a 6-os kartonon pirossal áthúzták.

Beszervezési dossziéja szerint „Natasa” 1956 októberében az ápolónőképző iskola oktatójaként tanítványaival részt vett a forradalom helyi eseményeiben, majd egy nagyobb csoporttal Budapestre indult, hogy az „ellenforradalmároknak” egészségügyi segítséget nyújtsanak, de Kecskeméten a szovjet katonaság megállította őket.

  1. 1957. március 15-én preventív őrizetbe vették. Gyanúsítottként hallgatták ki, s miután megbánta tetteit, hazafias alapon beszervezték. Beszervezési nyilatkozatában leíratták vele, hogy minden cselekményt jelent, amely a Magyar Népköztársaság ellen irányul, pontosan eljár a találkozókra, és titoktartást fogad, különben ‘56-os tetteiért felelősségre vonhatják.
  2. 1957. december 20-i minősítésében megállapították: „A politikai nyomozó szervekhez való viszonya jó. A velünk való kapcsolattartást szívesen vette, a találkozókon szívesen megjelent, a feladatokat a legjobb tudása szerint hajtotta végre, munkájában pontos és határozott. […] A sajtót rendszeresen olvassa, a Párt és Kormány intézkedéseit helyesli, és azzal egyetért. […] Rövid másfél hónapos foglalkoztatása alatt 6 db írásos jelentést adott, melyek op[eratív] szempontból abban az időben értékesek voltak, mivel nagyban elősegített bennünket úgy az ápolónőképző iskolában, mint a kórházban az ellenforradalmi események vizsgálatában és egyes személyek ellenforradalmi tevékenységének megállapításában.”

„Natasát” jó minősítése ellenére – betegsége miatt – 1958. január 14-én kizárták a hálózatból. A kapcsolat újrafelvételének – amelyet a kizárási javaslatban kilátásba helyeztek –nincs nyoma az ÁBTL kezelésébe került iratokban.