Fedőnév, fedőszám:

Gallai Rudolf

Minősítés:

titkos megbízott

Foglalkozás:

főiskolai hallgató, újságíró-gyakornok

Iskolai végzettség:

gimnáziumi érettségi, főiskola

Beszervezés alapja:

hazafias

Az együttműködés időtartama:

1980–[1990]

Foglalkoztató szerv:

BM Komárom Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztály

Foglalkoztatás vonala:

belső elhárítás

Tartótisztek:

Nagy Lajos r. hadnagy?

Források:

6-os és 6/c karton, egy adatlap, három kódlap, 4 db változásjelentés, 4 db Komárom megyei éves, féléves hálózati jelentés?

A 6-os karton központi karton, amely szerint „Gallai Rudolf”-ot 1980. október 16-án szervezte be Nagy Lajos rendőr hadnagy, a Komárom Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztályának beosztottja. A kartont október 20-án állították ki, átvezették rajta a titkos megbízott iskolai végzettségének, lakcímének és foglalkozásának változásait is. A dossziét nem irattározták, a kartonon a 04-es kód – élő kapcsolat – szerepel, amely azt valószínűsíti, hogy 1990-ig együttműködött az állambiztonsággal.

A 6/c kartont is 1980. október 20-án állították ki, és a 6-os kartonon feltüntetett változásokhoz képest azt is tartalmazza, hogy „Gallai”-t 1986. szeptember 22. és 1987. szeptember 22. között hírszerző lehetőségének átmeneti megszűnése miatt pihentették.

Az adatlap szerint a beszervezés módszere gyors volt, a jelölt az együttműködést szívesen vállalta, feltételeket nem támasztott. A változásjelentések 1983 szeptemberében készültek a lakcím, az iskolai végzettség és a foglalkozás változásairól. A pihentetésről nincs, annak megszűnéséről 1987 októberében viszont van változásjelentés. Az informátor megbízható, de még nem ellenőrzött, írták az adatlapra a beszervezés után, ám az ellenőrzöttségről nem található változásjelentés. Az iratok azt sugallják, hogy „Gallai” tíz évig szolgálta az állambiztonságot, akkor viszont a szabályok szerint ellenőrzöttnek kellett volna lennie. Az is előfordulhat, hogy nem ellenőrizték, de az is, hogy ellenőrizték, és nem jelentették, s az iratokat is megsemmisíthették. A legkisebb valószínűsége annak van, hogy be sem szervezték.