Fedőnév, fedőszám:

Kertész Kornél

Minősítés:

titkos megbízott

Foglalkozás:

közművelődési előadó

Iskolai végzettség:

főiskola

Beszervezés alapja:

hazafias

Az együttműködés időtartama:

1983–[1990]

Foglalkoztató szerv:

BM Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztály

Foglalkoztatás vonala:

kulturális

Tartótisztek:

Selmeczki József r. őrnagy

Források:

két 6-os és két 6/c karton, egy adatlap három változásjelentéssel, egy kódkartonnal és egy környezettanulmány?

A fennmaradt két 6-os karton közül az egyik központi, a másik helyi. Adattartalmuk annyiban különbözik egymástól, hogy a központin szerepel a szervkód és az élő, vagyis foglalkoztatott hálózatot jelző 04-es kódszám, a helyin pedig a munkahelyváltozás. A kartonok szerint „Kertész Kornél”-t 1983. november 10-én szervezte be Selmeczki József rendőr őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztályának beosztottja. A 6-os és a 6/c kartonokat egyaránt 1983. november 13-án állították ki. A 6/c kartonok új információt nem tartalmaznak.

A környezettanulmányt egy hónappal korábban, 1983. október 9-én készítették a beszervezést végző osztály részére. A jelölt és hozzátartozói erkölcsi és politikai magatartásának, családi és anyagi helyzetének, bel- és külföldi kapcsolatainak feltérképezése nagyban segítette az adatlap egyes fejezeteinek pontosabb kitöltését.

Az adatlap szerint a titkos megbízottat hazafias (eszmei, politikai) alapon, gyors módszerrel szervezték be, az együttműködést szívesen vállalta, feltételei nem voltak; megbízható, de még nem ellenőrzött. „Ellenőrzött”-é, „megbízható”-vá az adatlaphoz beadott első változásjelentés szerint 1985. február elején vált. A második változásjelentés 1988. január 29-én készült, mivel más munkahelye és munkaköre lett, továbbá azt is jelezték, hogy 1986-ban turistaként, 1987-ben pedig látogatóként járt Ausztriában. A harmadik változásjelentésben 1988. október 25-én újabb munkahely- és munkakörváltozásról számoltak be.

B- és M-dosszié létezéséről, illetve a titkos megbízott kizárásáról az ÁBTL-nek átadott hálózati iratokban nincs adat, azonban a változásjelentések, különösen a „megbízhatóvá” válásról szóló jelentés léte azt valószínűsíti, hogy ténylegesen együttműködött az állambiztonsággal, sőt az is lehetséges, hogy egészen 1990-ig, a BM III. Főcsoportfőnökségének megszüntetéséig, ezért nem volt idő a dossziék irattározására.