Fedőnév, fedőszám:

Moravia

Minősítés:

ügynök

Foglalkozás:

egyetemi hallgató

Iskolai végzettség:

érettségi

Beszervezés alapja:

terhelő

Az együttműködés időtartama:

1986 – 1989. december

Foglalkoztató szerv:

BM III/III-2. Osztály

Foglalkoztatás vonala:

ifjúságvédelem

Tartótisztek:

Bocsor István r. hadnagy?

Források:

6-os és 6/c karton, adatlap, kódlap, változásjelentés,? EGPR „H” jelű nyilvántartása?

 

A „Moravia” fedőnevű ügynökről mindössze egy 6-os és 6/c karton, egy adatlap, egy kódlap és egy kizárásáról szóló határozat került a levéltár őrizetébe, továbbá szerepel az EGPR „H” jelű nyilvántartásában.

A 6-os karton szerint az ügynököt terhelő adatok alapján 1986. április 14-én szervezte be Bocsor István rendőr hadnagy, a III/III-2. Osztály? operatív tisztje. A 6/c kartonról tudható meg, hogy mi volt a beszervezéséhez nyomatékot adó terhelő adat: „március 15. kapcsán rendőrhatósági figyelmeztetés szankciót kívántunk alkalmazni”.?

Adatlapja szerint „Moravia” nyugodt, kiegyensúlyozott, leleményes, aki a kényes helyzetekben is feltalálja magát. Az ügynöki munkára nehezen állt rá és vonakodva végezte, a megbízhatósága sem volt megnyugtatóan ellenőrizve. Adatlapját néhány nappal a beszervezése után töltötték ki, változásokat nem vezettek át rajta, így ez sem nyújt semmilyen információt a későbbi lehetséges munkájáról. Az 1988. december 13-i Kódlapján szereplő adatok az adatlap adataihoz képest nem mutatnak változást.

A B- és az M-dossziéit az 1989. december 28-án kelt határozat szerint megsemmisítették. A jelenleg ismert egyéb levéltári forrásokban sincsenek adatok a későbbi foglalkozásáról, esetleges munkájáról, emellett „Moravia” fedőnevű ügynöktől más, a már feldolgozott hálózati vagy operatív dossziékban sem találtunk jelentést.

A felsorolt nyilvántartásokból, valamint egy 1989. április 24-én kelt értesítésből, melyben az Operatív Nyilvántartó Osztály arról tájékoztatta a BM III/III. Csoportfőnökséget, hogy a műszaki és tudományos hírszerzés a hálózatok lakcím szerinti nyilvántartásában ellenőrizte azt a házat, ahol „Moravia” lakott, továbbá abból, hogy az EGPR H-jelű nyilvántartásában mint kizárt hálózati személy szerepel B1 jelzéssel,? arra lehet következtetni, hogy a „Moravia” fedőnevű ügynöknek volt valamiféle kapcsolata az állambiztonsági szervekkel. Arról azonban, hogy ténylegesen végzett-e hálózati munkát, és ha igen, az milyen minőségű volt, hogy ártott-e valakinek, vagy sem, a meglévő levéltári iratok alapján nem lehet véleményt alkotni.