Fedőnév, fedőszám:

Kerekes

Minősítés:

titkos megbízott

Foglalkozás:

raktáros

Iskolai végzettség:

8 általános

Beszervezés alapja:

hazafias

Az együttműködés időtartama:

1978–1990

Foglalkoztató szerv:

BM Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. Osztály

Foglalkoztatás vonala:

katonai elhárítás

Tartótisztek:

Nagy István r. százados

Németh Attila r. főhadnagy?

Slánic Károly r. főhadnagy?

Delbó Csaba r. százados?

Hadarics Zoltán?

Források:

6-os karton, 6-os karton filmen, változásjelentés, adatlap

„Kerekes” fedőnevű titkos megbízott egy kisalföldi megyeszékhely autóközlekedési vállalatánál volt raktáros, s a helyi 6-os karton szerint 1978. november 13-án szervezte be Nagy István rendőr százados, a Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. Osztály beosztottja. A hálózati személy központi kartonja csak mikrofilmen maradt meg, amely az 1978. végi, a beszervezéskori információkat tartalmazza, illetve az „élő”, foglalkoztatott hálózatra utaló 04-es kódot. A helyi 6-os kartonon „A dosszié átadásának megjelölése: szerv – osztály, operatív tiszt” rovat ennél jóval adatgazdagabb, bár a foglalkoztató szervezeti egység 1989-ig nem változott. Ezzel szemben „Kerekes” nyolcszor cserélt „gazdát”? 1978 és 1989 között, ugyanis nyolc operatív tiszt neve szerepel a kartonon, ebből Nagy István százados, majd őrnagy neve háromszor, Delbó Csaba százados neve kétszer ismétlődik. A kartonon dosszié archiválására utaló feljegyzés nem található. A kapcsolattartó tisztek gyakori váltogatása az ügynök folyamatos a foglalkoztatására utal, a 04-es kód pedig arra, hogy az állambiztonsági szervek hivatalos megszűnéséig nem zárták ki a hálózatból, így a tevékenységének írásos anyaga akár az utolsó operatív tiszt páncélszekrényében is maradhatott.

Az adatlapot „Kerekes” beszervezését követő napon november 14-én töltötték ki. A beszervezéséről megtudható, hogy gyors módszerrel történt, a munkát szívesen vállalata. A beszervezés célja a preventív védelem volt. Az operatív munkában hasznosítható lehetőségei közül a beszervező tiszt kiemelte, hogy munkahelye vagy annak környékén katonai objektumok vannak. Ellenőrzöttsége tekintében ellenőrzött, megbízható volt.

Nagy százados jellemvonásai közül a nyugodt, kiegyensúlyozott, társaságban gátlástalan, barátkozó, takarékos, titoktartó tulajdonságait tartotta említésre érdemesnek.

Az 1990. február 6-i dátumú változásjelentésből tudhatjuk meg, hogy „Kerekes” fedőnevű titkos megbízottat ezen a napon zárták ki a hálózatból, mivel kérte a kapcsolat megszakítását.

„Kerekes” titkos megbízott hálózati munkájáról bár csak a nyilvántartások kerültek levéltári kezelésbe, és így a hatályos jogszabályok szerint nem minősül hálózati személynek, azonban nagy valószínűséggel ténylegesen együttműködhetett a politikai rendőrséggel.