Fedőnév, fedőszám:

Boros

Minősítés:

titkos megbízott

Foglalkozás:

egyetemi hallgató

Iskolai végzettség:

érettségi

Beszervezés alapja:

elvi-internacionalista

Az együttműködés időtartama:

1987–?

Foglalkoztató szerv:

BM III/III-2/b alosztály

Foglalkoztatás vonala:

ifjúságvédelem

Tartótisztek:

Szabó Károly r. főhadnagy

Források:

6-os karton, 6/c, 6/d karton, adatlap, kódlap

A nyugat-afrikai származású egyetemistát 1987. szeptember 16-án szervezte be „Boros” fedőnéven a belső elhárítás. A budapesti Budaörsi úti kollégiumban élő diákról a 6-os karton más információt nem ad, illetve még annyi tudható meg, hogy 04-es volt a nyilvántartási kategória kódja, ami élő, foglalkoztatott hálózatot jelentett.

A 6/c és 6/d kartonokat, sőt az adatlapot is 1987-ben szeptember végén töltötte ki Szabó Károly rendőr főhadnagy, beszervező tiszt. A kartonokon a 6-os kartonhoz képest újabb információval nem találkozhatunk, még az adatlap sem vitt közelebb ahhoz, hogy mit is takar az „elvi-internacionalista” foglalkoztatási vonal.

Az adatlapról is csak a már ismert fogalmak tudhatók meg, vagyis az, hogy gyors módszerrel szervezték be, a beszervezés célja pedig az ifjúságvédelmi vonalon a preventív védelem, operatív ellenőrzés volt. Lehetősége volt magánjelleggel külföldieket fogadni. Politikai arculatáról megtudható, hogy a szocialista rendszerhez lojális. Ellenőrzöttsége tekintetében megbízható, de még nem ellenőrzött, aki a hálózati munkát szívesen vállalta. Jellemvonásai alapján nyugodt, kiegegyensúlyozott, barátkozó, jó emlékező és megfigyelőkészséggel rendelkező és józan életű fiatalember képét rajzolta meg a beszervező tiszt. A hálózati rendszer számítógépes feldolgozásához szükséges kódlap kitöltési dátuma 1988. március 8. volt.

Az ÁBTL számítógépes adatbázisában más adat „Boros”-ról nem található. Bár a 6-os kartonon élő hálózatként szerepel, azonban a beszervezés és a kódlap kitöltése közötti szűk félév mutat csak konkrét „együttműködési” időintervallumot, ami azonban rövid idő ahhoz, hogy biztonsággal állíthatnánk a tényleges érdemi munkavégzést, de a hatályos jogszabály szerint sem minősül halózati személynek.