Fedőnév, fedőszám:

Szépvölgyi

Minősítés:

ügynök

Foglalkozás:

jogász

Iskolai végzettség:

egyetem

Beszervezés alapja:

terhelő

Az együttműködés időtartama:

1957

Foglalkoztató szerv:

Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Nyomozó Osztály

Foglalkoztatás vonala:

belső elhárítás

Tartótisztek:

Hegedűs Kálmán r. százados

Források:

6-os karton, O-17702, O-17702/a, O-17702/1a, O-17702/4, O-17713, O-10986/2, O- 19619/8, V-150376, V-150376/1

„Szépvölgyi” beszervezésével kapcsolatban mindössze egy központi 6-os karton áll rendelkezésünkre. A karton szerint 1957. március 5-én szervezték be. Anyagát ugyanezen év október 28-án irattározták. B-75954. számú dossziéja nincs meg. M-dossziéját nem irattározták, 6-os kartonján az szerepel – dossziészám nélkül –, hogy M: üres. Tizenhét dossziéban szerepel, és 6-os kartonján kívül egy – a figyelő dossziésok – nyilvántartására szolgáló 10-es kartont is állítottak ki róla. Azt nem lehet tudni, hogy meddig, de az biztos, hogy szabadulása után éveken át szemmel tartották.

Az iratok szerint „Szépvölgyi” a megyei forradalmi munkástanács tagja és igazságügyi biztosa volt. Tevékenységéért 1958 novemberében tizenkét év börtönbüntetésre, tíz év egyes jogoktól eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. 1963 márciusában szabadult, az 1963. évi törvényerejű rendelet alapján.

Szabadulásakor – itt már azt is írták róla hogy nyilas volt, ami eddig nem merült fel – a következő intézkedéseket tervezték alkalmazni vele szemben:

– figyelődosszié nyitása;

– magatartásának ellenőrzése „Havasi” ügynökön keresztül, és ha a szerv hálózatában más alkalmas személy is van, akkor azon keresztül is;

– megnézni, hogy hol helyezkedik el, és munkahelyén hivatalos és társadalmi kapcsolatokon keresztül, továbbá, ha más politikai vagy rendőri szervnek? van ott hálózata, akkor azokon keresztül is ellenőrzése;

– lakókörnyezetében, ismerősei között társadalmi kapcsolat keresése, és azon keresztül történő ellenőrzése.

Letartóztatásáról a dossziékban különböző időpontok szerepelnek. A legvalószínűbb az, hogy már 1956. november első napjaiban elfogták. A megyei börtön 1959. február 10-én küldött a megyei rendőr-főkapitányság politikai nyomozó osztályának egy kimutatást a megyei börtönbe 1956. november 4. óta befogadott politikai elítéltekről. Ebben a kimutatásban „Szépvölgyi” is szerepel. Egy másik dossziéban egy 1956. november 11-én kelt – az őrizetben lévő személyeket felsoroló – kimutatásban is szerepel „Szépvölgyi”, azzal a megjegyzéssel, hogy „kihallgatása folyamatban van”. Őrizetbe vételének ügyészi jóváhagyása az iratok szerint több mint hét hónappal később, 1957. június 15-én történt meg. Mindeközben egy a közbiztonsági őrizetbe vett személyeket tartalmazó jelentés szerint 1957. április 5-én internálták.

„Szépvölgyi” a törvény szerint nem hálózati személy, mert sem aláírt nyilatkozata, sem jelentése nincs, sem bizonyíték arra, hogy bármiféle tevékenységéért előnyben részesült volna.

A 6-os kartont sokan önmagában bizonyítéknak tartják, arra, hogy valakit ügynöknek bélyegezzenek. „Szépvölgyinek” van 6-os kartonja. Eszerint 1957. március 5-én beszervezték. Ekkor már négy hónapja fogva tartották. Egy az interneten fellelhető – hitelesnek tűnő – írás szerint a fogva tartása alatt elszenvedett kínzások következtében egy bárki által látható testi fogyatékossága keletkezett. Legkésőbb 1957 júniusában már elhatározták, hogy bíróság elé állítják. Feltehetően, ha alá is írattak vele beszervezési nyilatkozatot, ekkor már kizárták. (A kizárás és az irattározás között – mint már többször leírtuk – viszonylag hosszú idő is eltelhetett.) M-dossziéja a karton szerint is üres volt, azaz egy mondat sem került bele, ezért számot sem kapott, és nem irattározták.