Fedőnév, fedőszám:

Badacsonyi

Minősítés:

ügynök

Foglalkozás:

körzetfelügyelő

Iskolai végzettség:

8 általános

Beszervezés alapja:

hazafias

Az együttműködés időtartama:

1967

Foglalkoztató szerv:

BM Zala Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. alosztály

Foglalkoztatás vonala:

belső elhárítás

Tartótisztek:

Czudar Sándor r. százados

Források:

6-os karton, M-28918

„Badacsonyit – központi 6-os kartonja szerint – 1967. május 3-án szervezték be, belső elhárítási területen, figyelődossziés személyek? ellenőrzésére.

M-dossziéjában öt név szerepel. Őket kellett volna figyelnie, és róluk kellett volna jelentenie.

Az egyik személy, akit figyelnie kellett volna, egy volt csendőr, aki – operatív kartonja szerint – az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt lakóhelyén részt vett a tüntetés szervezésében és irányításában, közreműködött a nemzetőrség szervezésében, és a parancsnoka lett. Több mint egy évig közbiztonsági őrizetben volt.? „Badacsonyinak” – elmondása szerint – nem sikerült vele találkoznia, és ezért nem is jelentett róla semmit.

További három személy figyelését feladatul kapta, mindegyikük részt vett a forradalomban, de nem jelentett róluk. Arra is csak az összefoglaló jelentés utal, hogy 1967 szeptembere után találkozott tartótisztjével.

Egy személyről jelentett, aki szintén a forradalomban való részvétele miatt – tagja volt a forradalmi bizottságnak, és megszervezte a nemzetőrséget – majdnem másfél évig állt rendőrhatósági felügyelet alatt. Róla elmondta, hogy aggodalmaskodik a harmadik világháború esetleges kitörése miatt.? A tartótiszt által leírt jelentés szerint a megfigyelt személy véleménye az, hogy a higgadt és nyugodt Hruscsovnak kéne átvenni az irányítást és megmenteni a békét. Ekkor feladatul kapta, hogy figyelje a lakosság véleményét az arab–izraeli konfliktus kapcsán, és jelentse, ha antiszemita megnyilvánulásokat észlelne.

Összesen két találkozóról van jelentés a dossziéban, egyik 1967. június 16-án történt, melyről 19-én két jelentést is írt tartótisztje, a másik 1967. szeptember 28-án.

Egyik alkalommal sem volt hajlandó jelentését leírni, a tartótiszt által leírtakat olvasva, s jelenteni sem igazán. A jelentések szerint nagyon félt attól, hogy kitudódik az állambiztonsági szervekkel való kapcsolata. Azt ígérte, hogy szóban mindent jelenteni fog. De nem jelentett. Czudar Sándor 1968. május 17-én azzal zárta le az M-dossziét, hogy „a lebonyolított találkozók többségéről jelentéseket nem készítettünk, mivel az ügynök által elmondottaknak, operatív szempontból, jelentősége nem volt.” Úgy tűnik, hogy a találkozók alatt többnyire nem az ügynök jelentett tartójának, hanem a tartó próbálta ügynöke bizalmát megnyerni.

Azt az iratokból nem tudjuk megállapítani, hogy „Badacsonyit mikor zárták ki. 6-os kartonján – a szabályoknak megfelelően – az szerepel, hogy anyagát 1968. október 3-án irattározták,? továbbá az, hogy a kizárás azért történt, mert „Badacsonyi” dekonspirált?.